Frågor på stress

Ni läser på följande frågor som examineras muntligt 4/6, 5/6 …

Uppgifter på stress

Utgå från läroboken och de länkar, jag har lagt upp här. Dessa frågor examineras muntligt tillsammans med artikeln.

Länk1: Karolinska inst.

Länk 2: Vårdguiden

  1. Förklara skillnaden mellan positiv och negativ stress. Förklara detta dels den biologiska skillnaden (stresshormoner) och dels den psykologiska (känslan) skillnaden mellan positiv och negativ stress.
  1. Stress är ett sort samhällsproblem resonera utifrån psykologiska termer hur du som individ kan hantera stressen i ditt liv? Koppla till coping!
  1. Förklara varför det i Lenas fall föreligger större risk än i Frasses fall att drabbas av negativ stress och i sin förlängning utbrändhet/utmattningsdepression. Tänkbara begrepp som du kan använda är olika stressorer, stresshanteringsstrategier, sambandet mellan egenkontroll och krav, utbrändhetens faser, manligt och kvinnliga villkor. Skilj på det individuella(psykologiska) och samhällsfaktorer (sociala orsaker) .

Lena 33år och är undersköterska på halvtid på ett äldreboende och har ett vikariat. Hon är ensamstående med två småbarn. Hon är engagerad i jobbet, men på senare tid har det gjorts organisatoriska förändringar som ger Lena mindre tid till patientkontakt, enformigare arbetsuppgifter och allt mindre tid till raster. När Lena inte jobba så ska hon hinna ta hand om sina småbarn fyra år och ett år, först på kvällen kan hon koppla av framför TVn och några glas lådvin.

Frasse år 47 år och gift med Erika som han har två barn i övre tonåren. Frasse jobbar på sin egen reklambyrå. Han arbetar i allmänhet 65 timmar i veckan, men två gånger om året kan han ta två längre semester i Thailand med familjen under jul och påsk (visserligen tvingas ungarna skolka från skolan, men det får man ta). Han gillar sitt kreativa och spännande jobb, på sin fritid tränar Frasse och är mycket filmintresserad.

  1. Företaget företaget har stora problem med att de anställda bli sjukskrivna p g a allehanda stress symtom. Du anlitas som konsult. Var skulle du söka förklaringarna till de många sjukskrivningarna och varför just dessa? Vad skulle du föreslå för åtgärder för att minska stressen.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s