Mina spellistor på temat kön, klass och etnicitet

Frågor du är man eller kvinna? Om du född i Sverige eller in ett annat land? Vilket bostadsområde du har vuxit upp i? Vilka yrken och utbildning dina föräldrar som dina föräldrar har? Är inte bara viktiga frågor för att förstå sig själv och det samhälle vi lever i? Det är också just därför vanliga teman i musik så jag satte samman tre låtlistor på dessa teman under helgen. Tanken är att ni kan ta en låt och välja några textcitat som utgångspunkt till en diskussion och redovisning.

Klass, arbete och sociala klyftor

Här finns låtar som handla klass, arbete och sociala srtrukturer. Går det förstå Morrissey utifrån alienation? Hur skildras arbetarklassen av Bruce Sprinngsteen? Eller hur skildras sociala förhållanden i Hip Hop? Hur skildras arbetsförhållande, tänk Weber vs. Marx?

Genus, sexualitet och feminism

Nästan all musik handlar om kärlek och därmed ofta könsroller. Den här listan är lite mer explicit, det är mycket om som kan uppfattas som feministisk eller om sexualitet.

Etnicitet och rasism

Tja temat, talar för sig själv. Här hittar ni mer soul och Hiphop som hänvisar till amerikanska men även svenska förhållanden.  Samt många antirasistiska låtar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s