18/5 Nyhetsredovisning Nv2d

Mänskligheten ställs inför rätta.

 Av: Henrik Ottosson, Magnus Sigurdsson

http://svt.se/2.108068/1.2427882/manskligheten_infor_ratta_idag

 Den 17 Maj 2011 så arrangerades en fiktiv rättegång mot mänskligheten i Stockholm, i vilken juryn bestod av några av värdelns främsta tänkare, varav 20 var nobelpristagare och över 20 andra framstående figurer inom näringsliv och politik. Rättegången handlade om framtiden för planeten jorden. Diskussioner kommer dock pågå i 3 dagar, och efter dessa kommer ett memorandum att sammanställas och skickas till FNs högpanel och senare till Rio+20. Ett antal nobelpristagare kommer att lägga fram bevis på att mänskligheten nu har en möjlighet att radikalt ändra riktning för att vår planet inte ska ta irreperabla skador. Istället för att bara diskutera fakta och debattera kring problemen så iscensättar man alltså en rättegång där Jorden agerar åtalare.

– Vi vill tydliggöra behovet av att mänskligheten erkänner att vår påverkan på jordens livsuppehållande system nu är så stor att risken för irreparabla skador inte längre kan uteslutas, säger Will Steffen, chefen för Climate Change Institute vid Australian National University.

Det som än så länge har bestämts är att vi har lämnat vår nuvarande geologiska tidsepok – Holocen – och gått in i en ny, den skl. Antropocen. Antropocen föreslogs dock så tidigt som år 2000 av nobelpristagaren och atmosfärskemisten Paul Crutzen, som anser att mänsklighetens påverkan av jordens miljö är så signifikant att den motiverar införandet av en ny geologisk epok. Än så länge har epoken ingen exakt gräns, men kan räknas från industriella revolutionen under sent 1700-tal till nutid, och definieras som:

”Den tid då människans verksamhet globalt har påverkat jordens klimat och ekosystem, bland annat genom global uppvärmning.”

Under de kommande sammankomsterna ska man diskutera vad som kan göras för att förbättra våra förutsättningar och hindra ytterligare skada mot Jorden.

Diskussionsfrågor:

  1. Tror ni att dessa diskussioner kommer att leda till att FNs högpanel agerar och i så fall hur?

 

Vi tror att det blir svårt att få igenom förslagen ifall de är för drastiska, men om de är någonlunda rimliga så kommer de i alla fall komma till tals inom FN, vilket är positivt i sig. Det som nobelpristagarna och de andra framstående figurerna kommer fram till kommer också att diskuteras vid Rio+20 vilket också är mycket positivt.

  1. Är det ett bättre tillvägagångssätt att anordna en fiktiv rättegång än att diskutera/debattera om miljöproblemen?

 

Om det är ett bättre tillvägagångssätt är svårt att säga, men att det är så många kända personer som deltar i diskussionerna gör ju att det väcker mycket uppmärksamhet. Vissa ser dock en fiktiv rättegång som lite barnslig, vilket jag inte kan hålla med om. Vi anser också att all uppmärksamhet som kan riktas till miljöproblemen är positiv, och därför är självklart rättegången och kommande diskussioner ett bra tillvägagångssätt.

Källor:

http://svt.se/2.108068/1.2428311/vi_har_bytt_tidsepok

http://svt.se/2.108068/1.2427882/manskligheten_infor_ratta_idag

http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.386185/rattegang-mot-manskligheten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s