Demonstration mot slavhandel på hallands nation

Nyhetsredovisning: Adnan & Maria Nv2d

En demonstration planeras av Afrosvenska Riksförbundet att ta plats 12e maj i Lund, Malmö, Göteborg och Stockholm. Va de vill uträtta med denna är att fyra elever ska bli avstängda från Lunds Universitet. Allt detta på grund av ”slavhandeln” som ägde rum  på en fest på Hallands nation med tema ”djungel”. Tanken var att medlemmarna skulle komma utklädda som djur och växter, men fyra studenter fick iden att måla sig svarta och komma till middagen med rep runt halsen. Senare på kvällen såldes de som slavar av en slavdrivare i en fejkauktion på nationen.

Jallow Momodou från Afrosvenskarnas riksförbund har nu polisanmält händelsen som hets mot folkgrupp, och tycker inte att detta var ett skämt, som studenterna försökte förklara bort det som.

Ellinor Lavesson som är kurator på nationen där det inträffade hävdar att det var enskilda personer som bestämde sig för utklädnaden, men ändå är det nationen som blivit polisanmäld. Det enda Hallands hade med saken att göra var att de inte stoppade de fyra som var utklädda.

Incidenten har omtalats mycket i media både innan- och utanför sverige. Jesse Jackson, en profil i kampen mot rasismen skickade ett brev till Jan Björklund där han skäller ut honom för det som hände, och även ber honom att som skolminister i Sverige höja kunskapen om slaveri. Även rapparen Petter har gått ut och sagt att han tänker uppmana Djs och band att låta bli att bokas på Hallands Nation.

För att få studenterna att förstå vad som är rätt och fel inom rasistiska situationer har rektorn för lunds universitet, Per Eriksson, talat om att starta en ny utbildning som lärare och studenter ska få gå och lära sig om universitetets värderingar.

Förmannen FABIAN LARROSA PARDO på Hallands nation har gått ut med en ursäkt för det som inträffade och skrev i sydsvenskan ”Jag, och alla från nationen som jag talat med, är hemskt ledsna för att många har känt sig kränkta och illa till mods. Till dessa vill jag be om ursäkt för att jag inte reagerade på utklädnaden på den aktuella festen, även om det för mig och många andra som såg den såg ut att vara en kritik mot den vita mannens behandlande av andra raser ”

http://playrapport.se/#/video/2399740

Diskussionsfrågor

  1. Vad tror ni hade kunnat göras för att förhindra detta från att hända?
  2. Tycker ni det är rätt att med demonstrationer försöka tvinga rektorn att relegera eleverna?

Vad vi har kommit fram till:

Det enda som hade kunnat förhindra detta är om fler elever hade reagerat på utklädnaden och sagt till studenterna att det inte var okej. Nu tog de flesta utklädnaden som ett skämt, så inte mycket gjordes åt saken. Med den nya etikkursen elever och  lärare ska gå så kommer folket nog få mer insikt i vad som är okej och vad som bör undvikas att skämta om. Om studenterna inte sminkat sig svarta hade kanske afrosvenska riksförbundet inte reagerat som de gjorde.

Vi tycker inte att det är rätt av dem att försöka relegera eleverna eftersom varken nationen eller lunds universitet hade något direkt med kläderna att göra, det var fyra enskilda individer som inte tänkte så långt att folk kan ta illa upp.

Källor:

http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article1449242/Pa-Hallands-nation-ar-alla-lika.html

http://www.sydsvenskan.se/lund/article1445715/Maskerad-leder-till-polisanmalan.html

http://utbildning.msn.se/artiklar/480-petter-uppmanar-till-bojkott-mot-hallands-studentn/

http://www.skanskan.se/article/20110510/LUND/110519983/1162/-/demonstration-mot-fejkad-slavauktion

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s