9/5 Nyhetsredovisning Nv2d

I fredags gav USA:s president Barack Obama klartecken för uppdraget att fånga Osama Bin Ladin, död eller levande.

I måndags strax efter midnatt, pakistansk tid, landade fyra helikoptrar utanför Abottabad, en by ca fem mil utanför huvudstaden Islamabad. En samlad grupp bestående av specialstyrkor från både CIA och Navy Seals mötte eld och gick in för att döda. Osama dog av ett skott i huvudet. Tillsammans med honom dog tre andra män, varav en tros vara hans hans son. En kvinna som användes som mänsklig sköld dog, och två andra skadades. Operationen tog ca 40 minuter. Osama har identifierats på flera sätt, bland annat med digital ansiktsigenkänning, DNA-test och en av hans fruar har identifierat kroppen.

För drygt fyra år sedan fann man på Guantanamo den kurir som nu ledde USA:s underrättelsetjänster till Osamas trevåningsbunker. Det var först för några månader sen som kuriren kom i kontakt med Osama. Allt sedan dess har man övat på operationen. Man anade starkt att bunkern var Osamas gömställe, då det var åtta gånger större än de andra husen i områden. Stora murar skyddade huset från insyn och ingen i området visste vem som bodde där. 700 meter från huset låg ett pakistanskt militärläger, vilket har lett till spekulationer kring att Pakistan gömde Osama från USA. Det finns inte mycket stöd för denna idé då pakistansk underrättelsetjänst har samarbtetat med USA. Jakten på Osama har pågått i nästan 10 år. Under samma period har han dessutom toppat listan över FBI:s mest efterlysta kriminella.

Slutfrågor: Vad tror ni nu kommer hända med al-qaeda, som redan var en splittrad organisation?

Vad hade hänt om USA lyckades fånga honom levande?=Obamas populäritet

Kommer detta leda till ett ökat eller minskat terrorhot?

Egna slutsatser: Man kan inte dra några förhastade slutsatser, då det finns två sätt att tolka detta på. Dels kan man tänka sig att al-qaeda kommer vara utan en så pass stark ledare och således skulle organisationen försvagas. Men då flera ´fundamentalister ser honom som en martyr,  kan man tänka sig att som följd skulle antalet terrordåd öka.

Marcus & Aeanas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s