Nyhetsredovisning

Sista dagen i rätten för våldtäktsman

Efter flera veckors förhandlingar avslutas på tisdagen rättegången mot 24-årige Niklas Eliasson som åtalats för flera våldtäkter, sexuella övergrepp och även misshandel i Örebro. Åklagaren yrkar på 14 års fängelse för Eliasson, uppger Aftonbladet på nätet.

Vice chefsåklagare Pia Åsberg krävde i sitt slutanförande att Niklas Eliasson ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Om denna visar att han kan dömas till fängelse kräver åklagaren att Eliasson döms till 14 års fängelse.
– 14 år är det högsta som kan utdömas för den här typen av brott. Det sammanlagda straffvärdet är 14 år, säger Pia Åsberg.
– Det handlar om flera grova våldtäkter. Minimistraffet för grov våldtäkt är fyra år, förklarar Pia Åsberg.
Niklas Eliasson godtar åklagarens krav om att han ska gå igenom en rättspsykiatrisk undersökning innan tingsrätten bestämmer lämplig påföljd för honom.
– Niklas Eliasson har själv bett om att bli undersökt eftersom han inte förstår sitt eget handlande, säger advokat Margareta Arvidsson.
Advokaten förklarar att Niklas Eliasson upplevt kontakten med kvinnorna som jobbiga.
Niklas Eliasson har erkänt att han varit på samtliga de platser där överfallen gjorts. Han har medgett att han överfallit kvinnorna, men hävdar att flera av överfallen inte är att betrakta som fullbordade brott utan försök.
– Niklas Eliasson minns inte lika mycket av vad som hänt som kvinnorna gör, säger Margareta Arvidsson.
Totalt rör det sig om 17 brott mellan 2005 och 2010.
24-åringen har erkänt samtliga, men haft svårt att förklara varför han begått dem. De 15 kvinnor som utsatts för övergreppen kräver nu mannen på sammanlagt nästan 1,2 miljoner kronor.

Diskussionsfråga:
Om Niklas visas vara psykisk sjuk, tycker ni då att han förtjänar att få ett lindrigare straff än om han varit frisk?

Våra slutsatser:

Om det visar sig att han är psykisk sjuk, så anser vi att han kanske inte ska få 14 års fängelse, men att han ändå ska få ett hårt straff.
Med tanke på det grova brott han ändå har gjort, så skulle det vara orätt att låta honom helt komma undan. Kvinnorna som har drabbats kommer att vara skadade för livet, de får ingen lindrig för det brott han har gjort, utan kommer att för evigt komma ihåg händelsen. Både för detta, och för att hans brott är grovt, tycker vi att han borde straffas på något sätt.
Han kan få lindrigt straff genom att t.ex. få vård för den psykiska sjukdomen i kombination med fängelse och möjligtvis böter. På så sätt så får han inte det fulla straffet han egentligen skulle fått, men han blir ändå straffad för det brott han har begått.

Källa: http://www.dn.se/nyheter/sverige/sista-dag-i-ratten-for-valdtaktsman

Emelie, Sophia och Boels nyhetsredo​visning v.15

Annonser

1 Comment

  1. Värt att tillägga efter redovisningen är att för vård som måste man bedömas att lida av en ”allvarlig psykisk störning”, vilket är ett juridiskt begrepp som innebär att man är så pass sjuk/störd så man inte längre kan ta ansvar för sina handlingar och det finns ett samband mellan störning och det begågna brottet. Det är relativt ovanligt att detta går att påvisa det när det gäller sexbrott, men det skulle då vara om det går att påvisa som en vanemässigt beteende som våldtäktmannen inte kan kontrollera.

    Om den åtalade bedöms som allvarligt psykisk störd så får han inget straff/påföljd eftersom han inte bedöms som ansvarig för sina handlingar utan få vård till han kan friskförklaras av både läkare och länsrätt en sk ”särskild utskrivningsprövning”. I de flesta fall är vårdtiden längre än strafftiden, men det finns inget som hindrar att man kan friskförklaras tidigare än ett motsvarande fängelsestraff.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s