Nyhetsredovisning Nv2d

Tsunamikatastrofen i Japan

Filmklipp: http://video.se.msn.com/watch/video/kraftigt-jordskalv-utanfor-japan/1nk2v638e

Som ni säkert redan vet så har Japan drabbats av en tsunami, som startade natten mot fredagen, svensk tid, förra veckan. Det började med ett kraftigt jordskalv som inträffade 16 mil öster om ön Honshu, på en mils djup.

För er som inte vet vad en tsunami är: En tsunami är en stor våg som orsakas av en plötslig, stor rörelse under djupt vatten, till exempel ett jordskalv eller ett jordskred under vattnet.
En tsunami kan röra sig länga sträckor utan att märkas på grund av sin mycket långa våglängd.
När tsunamin når grunt vatten minskar dock våglängden, samtidigt som våghöjden ökar.

När marken började röra sig var det eftermiddag i Japan. Husen skakade i flera minuter och tak och väggar rasade samman. Ändå uppstod de värsta skadorna först senare när den väldiga tsunamivågen slog in över kusten, en halvtimme senare. Jordbävningen uppmättes till 8,9 och det är japans värsta jordskalv någonsin. Den kan jämföras med tsunamikatastrofen 2004.

Den tio meter höga vågen slog in över Sendai-området i länet Miyagi. Mängder av bilar försökte köra undan men drogs i stället med av vattenmassorna.

På flera håll rasade våldsamma bränder ut, bland annat i ett stort oljeraffinaderi i Ichihara, norr om Tokyo.
Tsunamilarm utlystes även för nästan hela Stillahavsområdet, ända bort till Kalifornien, men inga större vågor rapporterades.

Hittills är det över 3000 som beräknats döda och 88 000 uppges saknade.

Några dagar senare inträffade en härdsmällta i kärnkraftverket Fukushima-Daichi, som fått problem med kylsystemet, pga. tsunamikatastrofen. En reaktor sprängdes i luften och annan började brinna.
Enligt myndigheterna fanns ingen risk för radioaktivt läckage, men för säkerhets skull evakuerades ändå 6 000 personer från området. Senare rapporterades att verksamheten skulle upprättas igen. Trots myndigheternas uttalande är folk fortfarande rädda för att skadlig strålning ska komma ut i luften.

Diskutionsfråga: Vad är konsekvenserna för Japan efter tsunamin och kärnkraftskatastrofen?

Vår slutsatts: Landet kan drabbas rent ekonomiskt. Krävs enorma resurser och pengar för att bygga upp det som förstörts.  Strålning kan sprida sig och drabba andra länder. Kan även leda till missbildningar och andra sjukdomar, så som det gjorde i Tjernobyl. Människor kan tvingas flytta, vilket leder till ödelagda områden. Tsunamin i sin tur kan leda till att folk tvingas urbanisera sig, och på så sätt sprids sjukdomar lättare. Djurarter, naturresurser och växtlivet drabbas hårt på de ställen tsunamin sköljt över. Finns där odlingsmarker som tidigare gett mat åt folk i området, kommer det drabbas. Fattigdomen kommer alltså öka i det området, då de förlorat allt de ägt. Detta kommer leda till att fler människor verkligen kommer behöva hjälp, vilket i sin tur kräver pengar. Tillsist är det ju en förödande händelse som lett till att många människor dött.

 

Källor: www.skanskan.se, www.sydsvenskan.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s