Nyhetsredovisning Sp1c

NYHETSREDOVISNING

/Clara, Linn & Emma SP1C Katedralskolan

Trafikverket anser att vi har en besvärlig situation på det svenska järnvägsnätet, både ur drift och underhålls-synpunkt och ur kapacitet-synpunkt. Trafikverket beräknar att det kommer att kosta runt 2-3 miljarder kronor att åtgärda den kritiska situation som landets järnvägar befinner sig i.

Problemet är att tågens punktlighet måste öka och att drift och måste förbättras. En av lösningarna kan bli färre tåg. Färre tåg avgångar både för regionaltåg, fjärrtåg och godstrafiksidan. Det kommer drabba resenärer eller godslandsuppköpare i det korta perspektivet men trafikverket anser att det behövs för att förbättra tågtrafiken. Gunnar Malm som generaldirektör för trafikverket säger att det är en bra lösning om man ser det kortsiktigt. Han säger även att man i så fall skulle få upp en bättre punktlighet och regionalitet i systemet.

Gunnar Malm träffade infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd (M) för att presentera hur situationen ser ut för järnvägen.

Catharina Elmsäter-Svärd (M) håller med och tycker att trafikverket har gjort en bra grundutarbetning av problemet för att man ska få ett bra kunskapsunderlag.

 

Vad tycker ni om att ha få tåg som håller tiden och är fräscha istället för att ha många tåg som ständigt kommer för sent och är mindre fräscha?

Egen slutsats:
Vi tycker att det beror på hur långt man ska åka. Ska man till exempel åka från Lund till Malmö tycker vi att det är bättre att det går många tåg som kanske inte alltid kommer i tid. Det tycker vi eftersom om man missar sin ursprungliga tåg avgång så kan bara ta nästa istället eftersom det inte dröjer så länge innan det kommer. När man ska åka kortare sträckor så känns det inte heller lika viktigt att tåget är fräscht som det gör om man ska åka längre.
Om man istället ska åka från Lund till Stockholm tycker vi att det känns bättre om det går färre tåg som verkligen håller sin tidtabell. Anledningen till att vi tycker så är att om man ska åka långt så har man ofta bokat tågbiljetter i förväg och man kanske har anpassat tiden efter något speciellt. Man kommer också ofta i god tid till stationen för att inte riskera att missa tåget. Om det då är försenat så är det irriterande för de som ska med tåget eftersom de då får vänta jättelänge. Vi tycker också att det är betydelsefullt att dessa tåg är fräscha för att den långa resan ska bli så behaglig som möjligt.
Alltså, för att sammanfatta: Många tåg med mycket förseningar är bra när man ska åka kortare sträckor medan färre tåg som håller tiden är bra för långa sträckor.

http://www.sydsvenskan.se/webbtv/webbtv_sverige/article1387135/Farre-tag-framtidens-losning.html

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s