11/2 Nyhetsbevakning om nationella prov

http://svt.se/embededflash/1966888/play.swf

Nationella prov – nyhetsredovisning


De nationella proven har precis börjat testas i de svenska skolorna men har på senare tid fått mycket kritik. Proven är till för att det ska bli mer rättvist med betygen och att alla ska ha samma chanser. Skolorna gör trots allt olika uppgifter även om lärarna har en läroplan att följa. Lärare betygsätter också väldigt olika.
Förra året gjordes en kontrollrättning av Skolinspektionen och då framkom det att rättningen skilde sig mycket åt. Största skillnaden visade sig vara i elevernas skrivförmåga i Svenska. I andra länder är det vanligare att man inte låter lärarna rätta proven utan gör det centralt.
Både eleverna och lärarna ser det som en börda för dem. Eleverna blir väldigt nervösa och förlorar självförtroendet om de inte klarar proven.
Lärarna tycker att de borde få fler resurser om de ska rätta alla nationella prov. Det är ett hårt arbete som tar lång tid. Samtidigt måste de vara väldigt noga för att ge eleverna ett så rättvist resultat som möjligt.
Många menar även att det är eleven det går ut över om de inte klarar provet, även om det är inlärningen som är orsaken. Eleven får sitt betyg och ska sedan söka vidare till gymnasiet. Skolorna ändrar inte utlärningstekniken om de märker att eleverna får dåligt resultat på de nationella proven, utan fortsätter man samma teknik som de tidigare gjort.

Fråga:
Hur pass stor roll tycker ni att de nationella proven ska spela?

Man kan ju höra från olika lärare att det spelar stor roll i betyget eller ingen att det inte alls spelar någon roll om vilket resultat man får.

Proven är rätt meningslösa då lärarna inte ändrar sitt sätt att lära ut även om det går dåligt för eleverna och oftast får eleverna bara ett konstaterande på det de redan visste.
Det läggs så stor press på en som egentligen inte behövs. Det blir bara massa snack om att lärare bedömer olika osv. Vi tycker inte heller att nationella ska spela så stor roll gällande betyget.

Av Erika, Clara A och Anna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s