3/2 Sh b Nyhetsbevakning

 

Sammanfattning                                                                                                      .         

Då Kravallerna i Tunisien ägde rum såg man möjligheten i Egypten att ta efter Tunisierna och göra uppror för att få en diktator avsatt genom demonstrationer och protester.På Tahrirtorget i Kairo har nu mer än 2 miljoner människor samlats. Armén är närvarande men är oberoende båda parter och är där för att skydda demonstranterna.

Mubarak är president i Egypten, men agerar som en slags diktator, har suttit vid makten sedan 1981. Han har valts fyra gånger, -87, -93, -99 och -05. Men vid det senaste valet så fängslades Ayman Nour som var kanditaten som kom tvåa i valet. (Det var alltså tillåtet att ställa upp som motkandidat.) Statskicket ska vara republikt i Egypten men de har väldigt speciella förhållandet men tanke på att de också har en premiärminister, som heter Ahmnad Nazif. Men så sent som i lördags så avskedades han och hela hans regering av president Mubarak, just till följd av protesterna.     

Efter det att förra presidenten Anwar Sadat mördades och Mubarak tog över så har det funnits ett undantagstillstånd i Egypten. Undantagstillstånd är ett rättsligt tillstånd där normala lagar och rättigheter sätts ur spel. Det brukar vara en följd av naturkatastrofer, krig etc. som hotar samhällets struktur eller existens. Mubaraks försvar till detta är att det är nödvändigt för att bekämpa militant islamism och terrorism.

 Framtiden är osäker då Mubarak har lovat att avgå vid nästa val som är till hösten medan egypterna inte nöjer sig med det. Avgår han, vem kommer att ta över? I dagsläget finns det teorier att muslimska brödraskapet ska ta över, vilket skrämmer västvärlden då man fruktar en stat styrd av Sharia. Eftersom Egypten är det landet i Nordafrika som är det mest utvecklade landet så anses det som ett steg tillbaka och kan jämföras med Iran 1979 då en religiös stat infördes. Igår förändrades situationen då mubaraks anhängare störtade tahrirtorget, en människa dog och 600 skadades. Anhängarna sägs vara civila poliser som betalades.

Diskussionsfrågor                                                                                                                      Vad anser ni att västvärlden kan hjälpa till med idet här läget?

Det muslimska brödraskapet kommer möjligtvis att styra Egypten in om snart framtid, tror ni att det är ett hot eller kan vara negativt?    

Muhammed ElBaradei är oppositionsledare, han har jobbat på FN och fick nobels fredspris 2005. Är han en möjlig kandidat att styra landet?    

Tror ni att Mubarak kommer att hålla sitt löfte och avgå?    

Källor http://sv.wikipedia.org/wiki/Protesterna_i_Egypten_2011#H.C3.A4ndelsef.C3.B6rlopp, 2011-02-01                                                                                                                Sydsvenskan, 2011-02-01          http://www.sydsvenskan.se/varlden/article1373061/Egyptens-armé-Ga-hem-igen.html, 2011-02-03

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/tv4nyheterna?title=fredriksson_det_var_riktigt_ruggigt_och_hemskt&videoid=1212389, 2011-02-02

City Lund, 2011-02-03     

Fredrika Werner och Ellen Sallbring                Sp3e                    

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s