Nyhetsredovisnin NV2d

Arvid Eriksson, Johan Bäckman Berg Nv2d

21 Januari uppmärksammades ett dokument, främst av SvD, där utrikesminister Carl Bildt och migrationsminister Thomas Billström vid ett möte med den representanter från den Amerikanska ambassaden. I dokumenten stod det bland annat att de båda ministrarna antydde på en minskat invandring av irakier pga hedersrelaterade mord som förekommit, samt att utan regelverk skulle invandringen i ett land med 9 miljoner snabbt spåra ur.

Detta sa Bildt och Billström 2007 och har sedan förts vidare som tredjehanskälla och publicerats på Wikileaks. Sanningshalten och potentiella syftningsfel har ifrågasatts.
Miljöpartiet har tänkt anmäla Bildt och billström till konsitutionsutskottet. Bildt och Billstörms metoder liknas vid utpressning då de sa att det var omöjligt för Sverige att öppna en ambassad i Irak om det ej fanns ett återvädsavtal för flyktingar som skickas tillbaka från Sverige till Irak. Samtidigt är det flera andra som tycker att främst Billström bör avgå, då det går emot Alliansens politik om öppna gränsen.

Samtidigt finns det många tvivlare som stödjer deras utalande. Sverige tar faktiskt emot flest irakiska flyktingar i hela världen, trots att vi har en liten befolkningsmängd. Vad som även bör poängteras är att den minskade invandringen som Bildt föreslår inte är i närheten av den nivå som våra grannländer håller.

Debatterna och diskussionerna har delats upp i två, kanske tre läger. Det första, är folket som tror att uttalanden är sanna, även om det var tre år sedan och kräver ministrarnas avgång. Detta går inte i linje med den invandringspolicy som alliansen och Sverige, anser dem.
Den andra gruppen hoppas på en mer normaliserad invandringsdebatt, när ett par höjdare vågar säga ett sådant här uttalande. De tror att det finns en stor opinion som faktiskt håller med dessa uttalanden, som uppenbarligen inte vågar uttrycka dessa tankar i det offentliga rummet. Och att Sverige kanske borde minska på invandringen.
Den tredje gruppen tvivlar på att uttalanden ens är sanna. Tredjehandskällor för 4 år sedan, kan vi ens lita på detta? Kanske är wikileaks vinklat från början, spekulationerna är många.

Film:
http://svtplay.se/v/2302467/rapport/webbexklusivt__hela_intervjun_med_billstrom?sb,b1387515,1,f,-1

Intressant är också att se hur vissa börjar dra kopplingar mellan rasism och även hur M/FP anpassat sig till Sverigedemokraterna. Är det rasistiskt att minska invandringen? Och har SD för 4 år sedan när uttalanden gjordes, som ett parti utan någon större inflytande, kunnat påverka alliansen?

Vi vill uppmana till en diskussion hurvida sådan här fakta, eller påståenden kan läggas till grund för att man kräver att ministrar kan avgå. Ska politikerna kunna få prata sinsemellan i privata rum utan att allmänheten får höra? Kan man lita på att wikileaks är opolitiskt bundet?

Finns det kanske någon sanning bakom uttalandena? Finns det fler personer än man tror som står bakom dessa åsikter än vad som syns öppet?

Annonser

1 Comment

  1. Det är svårt att ta ställning till detta om man inte läst alla dokumenten, men om jag ska gå efter er sammanfattning förstår inte jag vad som skulle var så provocerande.

    ”minskat invandring av irakier pga hedersrelaterade mord som förekommit, samt att utan regelverk skulle invandringen i ett land med 9 miljoner snabbt spåra ur.”

    Det om hedersrelaterade mord här t.ex. har ju först blivit citerat av en tredjehandskälla som ni sa, samt nu även återgivet av er. Det är därför helt omöjligt att veta vad Bildt/Billström menade från början. Jag har svårt att tänka mig att de skulle vilja minska invandringen från Irak enbart med motiveringen ”hedersrelaterade mord har förekommit”.

    Sen att invandringen spårar ur utan regelverk. Ja, allt spårar ur utan regelverk? Självklart tycker alliansen liksom de flesta andra här i Sverige att vi ska kontrollera invandringen och inte låta det ”spåra ur”. Så det är ju bara ett faktakonstaterande.

    Det är nog egentligen bara Sverigedemokraterna som vill få det att framstå som om de andra partierna låter stora tsunamis av människor okontrollerat flöda in från mellanöstern. Självklart är så inte fallet utan redan idag finns det stora regelverk för invandring, som dock kanske måste stramas åt ytterligare allteftersom för att passa Sveriges nya behov. Finns det något parti idag som inte tycker att man ska kontrollera immigrationen? Den måste ju kontrolleras precis som allt annat, inget konstigt med det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s